

Také jsem byl skeptik a nevěřil jsem. Pak jsem ale začal číst zahraniční zdroje a zjistil jsem, že až překvapivě mnoho odborníků: doktorů, výživových specialistů, profesionálních sportovců a hlavně silových trenérů psalo o nejrůznějších výhodách a benefitech toho, když člověk opustí zažité konvence velkého počtu jídel (a jejich skladby). Protože jsem v té době neměl žádné výsledky a již roky jsem se úspěšně přejídal v honbě za jimi, rozhodl jsem se, že nemám co ztratit a vyzkoušel to. Dnes již vím, že to bylo to možná nejlepší co jsem kdy pro sebe udělal a že k frekventované stravě se nikdy nevrátím.

Mýtus o stravě

První část je spíše takové zkušenostní východisko. Chtěl jsem, aby se každý obrátil k sobě a upřímně si řekl, zda s tím jak se stravuje je spokojený, zda není otrokem mýtu o stravě, tedy nemá iracionální strach z hladu nebo nedodržování předpisů frekventované stravy. A jestli je spokojený s poměrem svých nákladů (jak finančních, tak zahrnujících náklady časové, společenské, psychologické a další) a výnosů (zda se tedy konstantně zlepšuje v oblastech, kvůli kterých aplikuje frekventované jedení).
V první části článku jsem také upozornil na první z případů toho, jak je člověk bohužel bytost iracionální a nechává se nevědomky ovlivnit řadou externích a interních vlivů, a to na ritualizaci chování ("musím jíst každé tři hodiny jinak se stane něco špatného") a pověrčivé chování ("pokud vynechám jídlo, začne se mi rozpadat svalová hmota").
V druhé části se pak již konkrétně dostávám k tomu, PROČ je jedení dle mýtu o stravě pro většinu lidí špatně. Jedná se o běžně dostupné znalosti lidského těla, které se lze dočíst ve vědeckých publikacích o GIT, v knihách z oblasti endokrinologie, gastroenterologie, neuropatologie a řadě dalších a také v celé plejádě příbuzných oborů. Aby článek začal plnit i praktickou funkci, přidal jsem nakonec orientační rozpis jídla, který zatím pouze říká JAK ČASTO, ale ne CO jíst, aby člověk mohl těžit z benefitů tohoto odlišného stravování, pokud chce nabírat svalovou hmotu nebo zvyšovat výkonnost.
V dohledné době vyjde třetí část, zabývající se dalším popisem principů, dle kterých je příliš frekventované stravování špatné, tentokrát to bude se značným přesahem nad rámec pouhého posilování, a to až k celkovému zkvalitnění života. Bude také obsahovat rozpis pro ty, kteří chtějí shazovat tuk.
Ve čtvrté, poslední části, pak bude nastíněno, jak zkombinovat správnou frekvenci jídel s druhem jídla a suplementy tak, aby došlo k požadované maximální využitelnosti živin z potravy a člověk tedy nemusel jíst denně osm jídel a přitom mohl nabírat svaly (respektive shazovat tuk).
A.Č.