neděle 24. února 2013

Crossfit Muscle-up

Muscle-up je cvik spojující přítah (shyb) s klikem (dipem) na hrazdě či kruzích, přičemž jeho nejtěžší část je právě přechod mezi těmito dvěma cviky. Jedna z jeho neúplných variant je takzvaný kipping muscle-up, neboli dynamický muscle-up, kdy je k překonání krizové části využito momentu hybnosti, uděleného tělu počátečním rozkmitem. Tato varianta, protože pomocí ní lze provádět velmi rychlé muscle-upy, se rozšířila v Crossfitu (kde se označuje pouze jako muscle-up) a je běžně používaná v metconech, wodech a setkáváme se s ní často i na Crossfit Games.
Dynamika provedení by se však neměla zneužívat. Často se setkáváme s mucle-upem, kdy se při rozkmitu tělo dostane až do vodorovné pozice se zemí a následuje pouze jakési přetočení se přes kruhy. Tato varianta může být velice nebezpečná. Pokud se vám během ní uvolní ruce (například únavou po velkém počtu opakování) spadnete z několika metrové výšky  v lepším případě po zádech, v horším po hlavě na zem.
Jak tedy získat správnou sílu na vykonání striktnějšího crossfitového muscle-upu? Odpověď  najdete v trojdílném článku, který brzo vyjde na Ronnie.cz. Zatím tady pro vás mám alespoň video, jak by měl správný dynamický muscle-up vypadat (první polovina videa: