úterý 16. července 2013

Jediný potřebný cvik pro atletickou postavu


Představte si situaci: Dostanete pistoli k hlavě s tím, že máte 12 týdnů na to, abyste pomocí jediného cviku kompletně změnili svou postavu. Jaký cvik byste si vybrali?

Bench-press? Mrtvý tah? Dřep? Bicepsové zdvihy? 

Žádným z nich nezatížíte dostatečný počet svalových skupin, abyste dostáli požadovanému cíli.

Věřte mi, že nejlépe uděláte, pokud zvolíte power clean & pushpress neboli silové přemístění ze země + tlak nad hlavou s pomocí nohou.

Proč by právě tento cvik měl být tím jediným ultimátním cvikem, který potřebujete k tomu, abyste kompletně změnili svou postavu?

Tady jsou důvody:
1. Cvik začíná ze země a činka se v první fázi pohybu zvedá speciální variantou mrtvého tahu, při které se velice silně zapojují svaly nohou a zad.
2. V dynamické části pohybu při přemístění na ramena pak do hry vstupují velice silně trapézy, střed těla a lýtka.
3. Při výrazu nad hlavu se opět zapojí nohy, střed těla a zejména pak deltové svaly.
4. V konečné části zastavení činky za hlavou jsou opět ve hře silně záda, zejména trapézy a opět střed těla.
5. Díky nutnosti aktivovat najednou celé tělo k produkci maximální síly v nejkratším čase a to navíc dvakrát během jediného opakování dochází ke spuštění řady s nervovou soustavou souvisejících anabolických procesů.
6. Prostřednictvím dynamického provedení s co největší vahou se zlepšuje insulínová sensitivita a zrychluje metabolismus, což vede ke sníženému množství tělesného tuku.

Vše ale není tak růžové, jak se může zdát. Power clean&pushpress je cvik nesmírně technicky náročný, kde při špatném provedení výše vypsané benefity mizí, protože nedojde k použití dostatečné váhy nebo bude přemisťování značně zatěžovat spodní záda, ramena atd. 

Nemusíte však zoufat, za léta své praxe a zkoušení na sobě a hlavně řadě klientů jsem našel ojedinělý způsob, jak se rychle a kvalitně může tento cvik naučit každý a začít z něj těžit. Muži i ženy, dokonce i úplní začátečníci. A stačí k tomu pouhých 12 týdnů!!!

Stejně tak ti, kteří již techniku zvládají často tápou, jak tento cvik zařadit do svého tréninkového rozpisu tak, aby sloužil jejich účelům, což většinou není zúčastnit se soutěže ve vzpírání, ale naopak využít tento cvik buď ke změnám tělesné kompozice či obecnému zlepšování fyzických kapacit. Tomuto tápání je však konec.

Je zde Performance Training 2.0: Rebudil of Performance, který vás naučí, jak využít hlavní a vedlejší cviky z metodiky vzpírání k nejrychlejšímu možnému nárůstu svalové hmoty při současném rapidním shazování tělesného tuku a zvyšování fyzického výkonu (maximální síla, výbušnost, stabilita, rychlost při sprintu, rychlejší běh obecně, délka a výška skoku a další).