pondělí 18. února 2013

Idea všestranně silově obdařeného člověka



V oblasti silového tréninku existuje idea dokonalého člověka. Takový člověk má velmi malé procento tělesného tuku (který je známkou slabosti), nese na sobě značné množství svalové hmoty, symetricky rozložené, v estetických tvarech. Silueta takového člověka zahrnuje takzvaný "power look" - mohutné trapézy, široká ramena a záda, mohutná stehna, velké kulaté bicepsy, diamantové lýtka a předloktí. Tyto svaly však neplní pouze estetickou funkci, ta je pouze doplňkem jejich pravému účelu: takový člověk dokáže zvednout troj až čtyřnásobek vlastní váhy bez použití trhaček na mrtvý tah. Dokáže dřepnout dvou až troj násobek své váhy zadkem až na zem. Dokáže striktním tlakem vytlačit nad hlavu 1 a půl násobek vlastní váhy a stejnou váhu silově přemístit bez nutnosti velkého podřepu. Takový člověk však také dokáže dělat kliky bez nutnosti mít nohy na zemi (planche-pushups) a 90ti stupňové kliky ve stojce, dokáže se opakovaně přitáhnout jedinou rukou na hrazdě až k bradě a dokáže udržet čistou rovnou stojku  nebo V-sit 60 sekund. Dokáže také udělat maltese a iron cross na gymnastických kruzích.

Člověk, který dokáže udělat všechny tyto věci zvládne automaticky zaběhnout 100m pod 11 vteřin, vyskočit na bednu o 3/4 své výšky, zvládne jakýkoliv Crossfit WOD za dobrý čas a umístí se dobře i na kulturistické soutěži. 
Existovali někdy takoví lidé? Ano, minulost jich zná poměrně hodně. Existují takoví lidé i dnes? Nejsem si jistý na sto procent, ale znám několik lidí, kteří zvládnou téměř všechny tyto požadavky (včetně vzhledových) a ty ostatní pilně trénují. Snažím se já sám, dostat se na takovou úroveň? Ano!
Je to dlouhá a náročná cesta, plná poznávání sebe sama a učení se novým věcem. Může s ní začít každý? Ano!

A asi prvním krokem, aby většina těchto věcí byla možná (násobky tělesné váhy na silové cviky, práce s vlastním tělem při gymnastice a náročnost na úpony podle vlastní váhy) je nutnost změnit svou tělesnou kompozici, zlepšit poměr svaly:tuk tedy jinak řečeno, začít shazovat tuk a zároveň nabírat svalovou hmotu.

Je možné udělat to obojí najednou? ANO!

A jak?

Odpověď je vykročit na cestu Performance trainingu, jehož první část naleznete na tomto blogu již velice, velice brzy.

RISE ABOVE! 
A.Č.