pondělí 25. února 2013

Jak přežít ranní vstávání?

Tento článek je napsán pro všechny, kteří musejí vstávat opravdu brzo (řekněme v 5 nebo 6 hodin) a velmi brzo začít pracovat nebo cvičit (řekněme 6 nebo 7 hodin) a činí jim to obtíže. Je bez debat, že člověk navyklý na tento denní režim s ním nemá problém. Čas od času ale není možnost se dostatečně vyspat, respektive musí tento režim zakusit i člověk, který je zvyklý vstávat později. V obou případech se jedná o velmi nepříjemné vstávání a následný snížený pracovní nebo cvičební výkon. Jak tomu předejít?

Následuje příkladový rozpis, který si lze podle vlastního nastavení upravit:
4:45 budíček - první věc, kterou uděláte je, že vstanete a dáte si buď kafe (ideální jsou přístroje na kapsle od Nespressa, které mají přes 20 druhů espress (malých) a celý proces od zapnutí přístroje k pití kávy trvá asi půl minuty) nebo energetický nápoj (pokud proti nim nic nemáte). Pro lidi, kteří mají obzvláště obtížné vstávání doporučuji dát si energetický nápoj nebo kapsle kofeinu hned vedle postele a zkonzumovat je ještě se zavřenýma očima v posteli pouze s lehkým nakloněním se, aby mohla tekutina vtékat do krku.
Tip pro fajnšmekry: dejte si 3g acetyl-l-carnitinu, který zvyšuje množství dopaminu v mozku

4:50 ihned po konzumaci v předešlém kroku si lehněte, ale ne zpátky do postele, ale na zem na overball (takový ten malý nafukovací balónek, otevírá to meziobratlové prostory a uvolňuje tak po noci a tréninku stlačené nervy) tak, abyste jej měli v oblasti spodních zad. Ležte na něm zcela uvolněně. Pokud jste v prvním kroku nevstali z postele, pro tento krok se z ní budete muset svalit na overball nachystaný ve správné vzdálenosti na zemi (časem vychytáte správnou pozici).

4:55 začněte si masírovat záda overballem lehkými pohyby do stran, můžete jej postupně dostat i do mezilopatkové oblasti
Tip pro fajnšmekry: po této fázi si zacvičte 5 tibeťanů

5:05 (5:15 v případě Tibeťanů) uvařte si šálek organického zeleného čaje nebo Yerby Maté, během vyluhování si nachystejte snídani, pokud jdete cvičit, nesnídejte a dejte si následující:
-20g hydrolyzovaného proteinu
-5g kreatinu
-20g ribózy
-tyrosin

během snídaně vypijte zmiňovaný šálek
Tip pro fajnšmekry: celou dobu poslouchejte hlasitou oblíbenou hudbu

5:30 dejte si sprchu a postupně ochlazujte teplotu až na tak ledovou, ve které vydržíte jen chvíli. Pokud nejste příliš otužilí, dávejte si jí jen na spodní polovinu těla

5:50 odcházejte z domu kompletně připraveni na trénink, náročnou práci či lov mamutů

Příklad mé osobní wake-up hudby (jedné z mnoha, důležitý je postupný nájezd a od 1:20 vyvrcholení):