sobota 2. března 2013

Výživa během tréninku?

Koncept: "dám si po tréninku sachariďák nebo do hodiny po tréninku proteinový koktejl", je ve světě již řadu let překonán. Je tomu již více než tři roky co jsem měl naposledy proteinový koktejl po tréninku. Výzkumy, zkoumající jejich vliv na tvorbu svalové hmoty se většinou odvolávají na zvětšenou proteinovou syntézu nebo pozitivní dusíkovou bilanci, obě tyto vlastnosti jsou však pouhé předpokládané markery, poukazující na růst svalové hmoty, přičemž bylo prokázáno, že i při negativní dusíkaté bilanci dochází k nárůstu svalové hmoty a že klíčové anabolické signální proteiny (zodpovědné za růst svalů) byly aktivovány bez současné proteinové syntézy.
V případě studií, které se odvolávají na tyto markery se tedy nejedná o validní a průkazné důkazy, že protein po tréninku vede ke zvýšené tvorbě svalové hmoty.
To, co bylo prokázáno je, že v hladovém stavu přijaté malé množství aminokyselin má anabolický efekt a že kreatin podávaný před, během nebo po tréninku má také značný anabolický efekt (rozumějte souvisí s dodatečným nárůstem svalové hmoty nad hmotu, která by se vytvořila při tréninku samotném).

Koncept, který zastávám je tedy podat potřebné živiny (v co nejvíce stravitelných formách) před (pre-workout) a behěm (peri-workout) tréninku. Přičemž zastávám názor kvalita na úkor kvantity. Snažím se kupovat jednotlivé suroviny a míchat si z nich potřebné směsi sám. Většinou to vypadá tak, že si namíchám v jedné lahvi litr přípravku a  v druhé půl litru, část vypiji před tréninkem a zbytek pak piji mezi sériemi a dodávám tak potřebné živiny po celou dobu tréninku. Je jasné, že se nemůže jednat o normální protein (dokonce ani syrovátkový hydrolyzát (ve formě sušiny) nejde pít během tréninku, pořád je moc hutný na to, aby nevyvolával nevolnost při pití během cvičení), ale musí to být buď jednotlivé aminokyseliny, respektive di- a tri- peptidy, které se vstřebávají ještě rychleji než aminokyseliny samotné a nemusí být tráveny v trávicím traktu.

Konkrétní rozpis toho, co používám:
Nalgene bottle 1 (nezničitelná láhev ze speciálních nezávadných materiálů):
-500ml ledová voda
-500ml magnesia neperlivá
-6 kostek ledu
-4g citrulin malátu
-10g BCAA
-20g hydrolyzovaného kaseinu

Nalgene bottle 2
-500ml ledová voda
-6 kostek ledu
-směs kreatinu, glutaminu a hydrolyzovaného kaseinu
-jednoduché cukry 30g