čtvrtek 28. března 2013

Nohy z oceli (Legs of Steel)


Jak poznáte, že budujete opravdu funkční sílu spodní poloviny těla a že neděláte pouze trénink pro únavu a napumpování, ale skutečně pro rozvoj Performance?

Jedním  z těchto testů je skok na vysokou bednu aka box jump. Skoky jsou ukazateli do jaké míry dokážete v krátkém okamžiku maximálně aktivovat celé tělo (tedy jakou máte výbušnost - schopnost aktivace NS, respektive mohou poukázat na stav vaší NS) a také jak velkou sílu dokážete vytvořit svaly na vašich nohách  v nejkratším možném čase. Velikost této síly se odráží zejména do rychlosti vašeho běhu (sprintu) a ve výšce, do jaké dokážete vyskočit.
Nicméně, podobně tak jako je to se vším, skoky jsou zneužívány k celé řadě účelů, ke kterým nejsou určeny (například desítky opakování výskoků na nízkou bednu vyloženě za cílem vyvolat zpocení a únavu a tedy maskovat pokrok (člověk si myslí, že vykonal užitečnou práci dle toho jak se cítí po tréninku = vyčerpaně)).
Člověk, který zvyšuje sílu a výbušnost svých nohou (obecně performance) nemusí skoky trénovat, aby v nich měl dobrý výsledek. Příkladem jest následující video zachycující trénink jednoho mého klienta, který skoky nikdy netrénoval, pouze dřepy a přemístění:

Problémem však je, že velká spousta lidí náročné cviky jako přemístění a dřepy jezdí špatně a nemají tedy požadovaný přenos i při adekvátně zvoleném silovém tréninku. V takovém případě je lepší zvolit pro tělo přijatelnější varianty cviků, které vyřadí ze hry slabé místa (jako je omezený rozsah pohybu v kyčlích, spodní záda, zkrácené trapézy a podobně) a dovolí člověku vybudovat solidní základy.

Co se týče rozvoje nohou, ať již silového nebo svalového, králem mezi těmito cviky je Bulgurian Split Squat, o kterém jsem psal již zde. 

Trénink BSS může být velmi zábavný a existuje řada variant, jak jej využít, například:

1. Bulgurian Split Squat s Externí zátěží:

2. Bulgurian Split Squat ve zvětšeném rozsahu pohybu:


3. Bulgurian Split Squat s externí zátěží v supersérii s BSS skoky: