pátek 22. března 2013

Problém současných fitcenter, funkčního tréninku a Crossfitu

Jak jste si jistě všimli, otevřeli jsme spolu se dvěma společníky v Ostravě tréninkové centrum s názvem Performance Power Center. Zasadil jsem se o toto založení hlavně proto, že už jsem byl unaven z komerčních fitness-center. Do těch lepších se musí uzavírat roční smlouva (Big1, BBC, TopFitness). V těch horších je přeplněno a nemožnost se realizovat. Když už člověk najde fitko, kde je silová klec, chybí tam kruhy a když najde fitko, kde jsou kruhy, jsou tam strašné osy (tlusté, rezavé, neodpružené a snad bez ložisek) a neuvěřitelně špatné kotouče a nebo tam je obecně nulové zázemí pro silový trénink (zdravím Pure Jatomi v Nové Karolíně). V každém fitku se tak nachází pouze část vybavení potřebného pro opravdu kvalitní silový trénink, což nutí člověka mezi fitky střídat, tím se to prodražuje, protože vstupy jsou nadsazené a člověk se nechce upisovat na několika místech najednou a navíc si všude musí kupovat předraženou vodu a dodržovat nesmyslné příkazy (do velkého sálu se nesmí, na boxovací pytel se nesmí...). Co mě však omezovalo nejvíce bylo to, že v žádném fitku a dokonce ani v některých přímo Crossfitových (Crossfit Prague a Crossfit27 Tenerifé) nelze pouštět činky na zem.


Mít vlastní fitcentrum, kde bych mohl používat magnésium (to se také většinou nikde nesmí), mohl přemisťovat váhy, u kterých je pravděpodobné, že se to nepovede a upadnou mi na zem nebo dřepovat zadkem na zem a v případě, že to nevytlačím to mohl zahodit za sebe, byl tak již dlouho můj sen. Nemuselo být moje, ale muselo umožňovat všechny tyto věci, stejně jako mít klec na provádění mrtvých variant cviků a bedny na vzpěračské cviky a skoky a ideálně také gymanstické kruhy, rovnou hrazdu a nedejbože stálky (dřevené gymnastické stojí 15 000, mámě dvoje ocelové natřené na tvrďáckou černou). Plus několik dalších věcí, jako zátěžovou vestu, kvalitní kotouče, možnost poslouchat vlastní hudbu a hlavně žíněnky pod kruhy tlusté tak, abych se nemusel bát, že když mi něco nevyjde, navždy se zmrzačím.

Nakonec se to tedy povedlo, získal jsem pro tento nápad dva kamarády a společně jsme jej nejen vytvořili, ale rozhodli se také zpřístupnit ho veřejnosti a propojit s konceptem Performance Training.

V současné době běží PPC ve fázi I. Jedná se o vedené tréninky dle konceptu Performance Training 3.0 (tedy nejpokročilejší varianta) pro začátečníky i pokročilé. Přičemž koncept je zatím postaven tak, že člověk k nám přijde jednou týdně zdokonalit se a následně na sobě celý týden pracuje (rozvíjí to, co se naučil), aby až se znovu dostaví, mohlo se pokračovat obtížnějšími věcmi.

Tento rok budou následovat ještě dvě další fáze, o kterých však zatím pomlčím, rozhodně se ale mají všichni v Ostravě na co těšit a především konec jara a léto budou co se týče silového tréninku opravdu nabité a nekladu si za cíl nic menšího, než všechny, kteří se stanou stálými členy kompletně na léto vysekat, osvalit a zlepšit o 200 procent jejich sílu a pracovní kapacity.

Spolu s tím vším vyvstává otázka, co se vlastně odehrává na půdě PPC a co se skrývá pod konceptem Performance Training?

Performance Power Center a Performance Training nejsou kruhové tréninky ani "funkční" trénink s fitness pomůckami (bossu, aquahity, trx a podobně):


Kruhový trénink (zejména s vyjmenovanými pomůckami) je skvělým způsobem jak se zpotit, zadýchat a přijít na jiné myšlenky, také pro lidi, co se prostě rádi odreagují a zacvičí si. Po několika týdnech adaptace ani balancování na bossu, ani cvičení na trx, ani skákání s aquahitem a ani spojení toho všeho dohromady do kruháče nejsou pro svaly stimulem k růstu a pro tukovou tkáň stimulem ke spalování (a ani stimul pro CNS k adaptaci a rozvoji síly, výbušnosti nebo stability). Jsou pouze stimulem pro kardiovaskulární systém. Pokud mi nevěříte, navštivte libovolnou vedenou hodinu kruhového tréninku a zeptejte se tamních dam jak dlouho cvičí a jaké mají výsledky. Moje známá, mladá slečna chodila na podobné tréninky půl roku v kuse pětkrát týdně a neposunula se naprosto nikam. Proč? Kvůli adaptaci. Tělo se po krátké době adaptuje a byť se u toho člověk zapotí a zadýchá, nejedná se o stimulus potřebný k přeměně tělesné kompozice.

Performance Power Center a Performance Training nejsou Crossfit ani jedna z jeho miliónů napodobenin, které si nemohou dovolit zaplatit frančízu a odvádět měsíční penále (ano Crossfit je zejména o penězích a proto také vznikl) a užívají proto nejrůznější cross-něco modifikace:


Nechápejte mě špatně, Crossfit je skvělá věc a možnost dalšího rozvoje (a sám některé jeho prvky používám), ale to platí jedině pro člověka po několika letech intenzivního silového a atletického tréninku se vzpěračským a gymnastickým základem (alespoň jeden rok). Takový člověk potom může doopravdy z Crossfitu těžit. Pro všechny ostatní se jedná o příliš snadnou možnost zneužití některých jeho principů (30 snatchů na čas prováděné naprostým začátečníkem po minutovém vysvětlení principů trenérem, který o tom sám ví kulové), respektive nadhodnocování některých jeho prvků a nadměrné zaměřování se na ně (metcony (WODy na čas) jsou pouze malou částí přípravy profesionálních crossfiterů a většina lidí a hlavně mainstream je zaměřený primárně na ně). Službu crossfitu v použití jeho pravým způsobem tak dělají pouze certifikované crossfit tělocvičny, kterých je u nás poskrovnu. Mimo nich pak díky současnému boomu vznikají cross-něco sdružení všude po ČR, plné sice nadšenců, ale bez potřebného trenérského zázemí a znalostí.
U nás žádnou variantu crossfitu nenajdete. Najdete u nás tvrdý trénink a postupné zlepšování se bez na oko dobře vypadajících tréninků na čas (které však  z dlouhodobého hlediska opět člověka nikam silově neposouvají, píší o tomto významné kapacity silového tréninku pokud mi nevěříte, najděte si to).

Performance Training a Performance Power Center jsou místem, kde se člověk může naučit techniku jakéhokoliv cviku ať již z gymnastiky, vzpírání či silového tréninku obecně. Spolu s tím si vyzkouší pokročilou tréninkovou periodizaci a tréninkové principy, které jej dokáží posunout pokaždé někam dále. Spolu s tím se samozřejmě zničí, unaví a zadýchá, ale je to pouze důsledek našeho počínání a ne efekt, kterého chceme docílit, abychom mohli propagovat jak jsou tréninky tvrdé.

Přijďte tedy k nám a vyzkoušejte něco doopravdy jiného. Trénink zbavený mýtů a iluzí. Trénink oproštěný od marketingem vyhnaných principů a pomůcek. Trénink tak, jak vypadal v jeho počátku a trénink tak, jak jej prezentují nejlepší světoví trenéři.

RISE ABOVE PERSONAL LIMITS!!!!


Adam Česlík