pondělí 18. března 2013

Performance training v praxi


V sobotu večer se v Montrealu odehrál turnaj UFC 158, ve kterém George St Pierre obhajoval svůj titul ve welterové váze před vyzyvatelem Nickem Diazem. Obhájení se mu povedlo a s celkem 18ti výhrami v UFC dorovnal all-time rekord Matta Hughese. Spolu s 11ti vyhranými zápasy v řadě (2. nejlepší výsledek po Andersonu Silvovi) a 8mi úspěšnými obhajobami titulu a často citovanému "vědeckému přístupu k tréninku" to z něj činí nejen předmět zájmů fanoušků MMA, ale také těch, kteří se zajímají o silový trénink.

Pokud se podíváte na dvojici obrázků výše, všimnete si, že byť jsou oba zápasníci z welterové váhy (do 77kg) tak George St. Pierre (GSP) jasně dominuje už svým vzezřením. Zatímco Diaz vypadá téměř stejně jako na vážení, GSP se před vážením zbavuje co nejvíce vody v těle, aby se vlezl do kategorie a následně ze své vyšší váhy značně těží.
Zajímavé tak je nejen to, že má značně rozvinutou muskulaturu a nízké procento tělesného tuku, aniž by o to jakkoliv stál (jde mu přeci jen o výkon a každé kilo navíc jej zpomaluje), ale také to, jak dokáže svou váhu funkčně využít (patrné zejména v nekonečných soubojích na zemi) a "uválet" protivníka.

Něco o tréninku a stravě GSP jste se mohli dočíst již zde. Na tréninku GSP, který mu sestavuje jeho tým trenérů je zajímavé to, že razí filozofii trénovat s těmi nejlepšími v dané oblasti. Pro nás zajímavé jsou zejména tréninky s gymnasty v gymnastické tělocvičně a silový trénink pod vedením Pierre Roye (jednoho z nejlepších trenérů vzpírání a silových trenérů obecně).

První představení GSPova silového tréninku pod Royem můžete vidět na následujícím videu (od 3. minuty):


Další záběry z jeho silového tréninku můžete vidět zde:



Co se týče tréninku gymnastiky pak jej zachycují následujícím videu (od 8:25)





a také toto emotivní video:



Pokud se podíváme na GSP, máme zde důkaz, že jeho trénink vede ke tvorbě funkční síly a výbušnosti spodní poloviny těla (pomocí cviků ze vzpírání, variant skoků, sprintů a dalších) a  k tvorbě funkční síly, stability, lokomoce a schopnosti manipulovat se svým tělem v prostoru (prostřednictvím silové gymnastiky: pomocí muscle-upů, V-sitů, handstandů, salt a dalších prvků na kruzích/bradlech/stalcích a zemi). Dále však, podle jeho postavy, vede tento trénink také k tvorbě svalové hmoty a současné ztrátě tělesného tuku.

Protože výše popsané principy jsou přesně ve shodě s mým tréninkovým systémem (postaveném na znalostech těch nejlepších silových trenérů na světě včetně Pierra Roye a olympijských trenérů gymnastiky), můžu bez obav tvrdit, že George St. Pierre je krásným příkladem toho, jak vypadá Performance Training použitý v praxi na nejvyšší úrovni a jak má kromě silových a vzhledových změn přesah zejména do výkonnosti v provozovaném sportu.

Více o mém systému se můžete dočíst zde.