úterý 30. dubna 2013

Shoulders-friendly Bench-press

Jak jste se mohli dočíst například zde, moje ramena normální benchpress příliš nemusí. A stejně tak to má řada lidí, mnoho z nich jezdí klasický bench-press i přes bolest a to čistě proto, že si říkají, že neexistuje vhodná náhrada.
Ovšemže existuje, příkladem je Floor-press, o kterém jsem psal zde nebo prosté kliky na gymnastických kruzích (více zde). Tak jako tak, možná si říkáte, že to pořád není klasický bench-press - cvik mnohými milovaný, leč mnohými také bolestivě prožívaný. 
Existuje jedna varianta Bench-pressu, která je pro ramena velice příznivá  a dokonce má tu výhodu, že na ní zvednete větší než maximální váhu. Jedná se o takzvaný Reverse-band Bench-press, kde podle názvu se k ose přidělají elastické expandery (bandy). Někteří lidé znají band-benchpress, kdy se tlačí proti těmto bandům, pak se však jedná o modifikaci, která právě ramena zatěžuje ještě více než normální benchpress (rozuměj zatěžuje nepříznivým tlakem, ne svalově). 
Oproti tomu při Reverse-Band Bench-pressu jsou bandy přidělány k ose shora (nahoře připevněné na power rack) a tedy napomáhají při pohybu tím, že nadlehčují váhu a to tím více, čím jsou více napnuté (tedy nejvíce právě ve spodní pozici). Vzniká tak nová silová křivka (rozdílné působení váhy během trajektorie pohybu), kde ze shora dolů se váha postupně snižuje ( s tím jak se napíná expander) a zdola nahoru se váha postupně zvyšuje (s tím jak se zkracuje). Zároveň protože v horní polovině rozsahu opakování jsme silnější, umožní nám to použít větší než maximální váhu. Díky nadlehčování je pak také benchpress velmi příznivý ve spodní pozici na ramena (právě spodní pozice je nejkritičtějším momentem celého bench-pressu, kde má většina lidí špatně položená a předsazená ramena, takže jim jde do nich velký tlak).

Na provedení ve variantě s úzkým úchopem se můžete podívat na následujícím videu:


Jak si možná řeknete, problémem je, že ve většině fitness-center v ČR nejsou elastické expandery a mnohdy ani silové klece. Řešení? Najděte si fitness centrum, kde jsou. Například Performance Power Center!
Adam Česlík