čtvrtek 25. dubna 2013

Mohutná a silná ramena, snadno a kreativně.

Klasická situace. Vyjedete si na vysněnou dovolenou do Mexika se svou drahou polovičkou, ale co se nestane: Vyrazíte si večer ven, padne pár drinků a v jednom baru, kde se seznámíte s místními obyvateli někdo pošle kolem plynný halucinogen. Následuje probuzení další den v místní věznici na samotce, v malé betonové neosvětlené cele o rozměrech 2x2 metry s malým okýnkem směrem k moři, takže můžete cítit vůni soli a poslouchat skřehot racků a to vás motivuje v této malé kobce nezemřít. Dobře víte, že to bude trvat nějaký čas, než vás pustí ven, ale že až se tak stane, pravděpodobně si na vás jako na gringovi smlsne první skupina mexických pendejos
Nebudete tak mít jinou šanci, než se za dobu strávenou ve své cele co nejvíce namakat, abyste budili náležitý respekt. Každý jiný člověk by pravděpodobně začal klikovat jako zběsilý, to však není správná cesta k úspěchu. 
Proč ne? Jednoduše, kliky jsou příliš lehký cvik. Pro nárůst svalové hmoty potřebujete cvik silový, s těžkou váhou, u kterého zvládnete zprvu pouze pár opakování. Co tedy dělat? Jste v mokré špinavé cele, kde není ani postel. Odpověď je jednoduchá: Kliky ve stojce o zeď aneb Handstand pushups (HSPU; pro jednoduchost takto označujme kliky o stěnu a ne ve volné stojce). 


Jednoduše se odrazíte s rukama umístěnýma více než je šíře ramen a dlaněmi lehce vytočenými ven jednou nohou ze země a tuto nohu co nejrychleji zakopnete za sebe. Po několika pokusech to vychytáte tak, že se dokážete dotknout stěny a následně o ní opřít i druhou nohu. Dostanete se tak do stojky v opření o zeď. Břicho máte v té chvíli zpevněné a tělo tvoří více méně linii (lehce prohlou, opřenou o zeď, ve smradlavé kobce někde v Mexiku). 
Následně se snažíte udělat klik směrem dolů, přičemž cílem pro jedno opakování je dotknout se temenem hlavy země (hlava tedy nekouká směrem ke zdi ale směrem za sebe). 
Nemusí se to podařit ihned, takže zpočátku stačí částečná opakování a kmity postupně zvětšovat. Od prvního plného opakování je pak snadná cesta ke třem, pěti, osmi, desíti až dvaceti pěti.

Přesuňme se v čase o nějakou dobu dopředu. Díky vyjednávacím schopnostem české ambasády v Mexiku vás poměrně záhy propustili a jste zpět v ČR.  Něco se však změnilo, prošli jste si peklem a to vás zocelilo. Už nikdy se nehodláte vrátit zpátky ke cvičení, jaké jste absolvovali v minulosti. Už žádné tlaky ramen na strojích, už žádné upažování s plastovýma jednoručkama. Ovládli jste HSPU a nyní chcete pokročit dále.

Můžete tedy přejít například na HSPU se zátěží (k čemuž je jak vidno zapotřebí zátěžová vesta (nebo také kotníkové závaží)):


Další možností pak jsou HSPU s rozšířeným rozsahem pohybu. Jak si můžete všimnout, při klasických HSPU nám hlava poměrně zkrátí rozsah pohybu, což cvik poněkud zjednodušuje. Nejjednodušší možností je podepřít si ruce několika kotouči, přičemž jejich množství můžete postupem času zvyšovat a propracovat se tak až ke HSPU, kdy ve spodní pozici budete začínat z úrovně ramen.




Postupem času se pak můžete propracovat k HSPU 
na kruzích, kde opět můžete jet variantu s klasickým i se zvětšeným rozsahem pohybu:


Takže tady to máte pěkně pohromadě a až pojedete letos do Mexika, víte co dělat!
RISE ABOVE!
Adam Česlík