středa 3. dubna 2013

Cvik, který mnozí podceňují a ostatní o něm neví

Trénink zádových svalů má dva hlavní problémy: 1) většina lidí má problém aktivovat správně zádové svaly, tak, aby konaly potřebnou práci. Jak zjistit, jestli patříte k nim? Jednoduše: Pokud na strojích na záda (například oblíbené přitahování spodní kladky v sedě k pasu) cvičíte s poměrně velkou zátěží (respektive i na cvicích s volnou váhou jako jsou varianty přítahů v předklonu) a přitom nedokážete udělat striktní opakování shybu na hrazdě (dotknout se hrudníkem hrazdy), pak umíte zapojit správně vše, jen ne zádové svaly. 2) většina lidí má také obtíže se spodními zády a cviky, jako různé varianty přítahů v předklonu nemohou pořádně odjet, přičemž tato bolest může být vyvolána celou řadou okolností od zkrácenosti svalů, přes špatnou techniku až po nedostatečné propojení mezi mozkem a zádovými svaly. 
Lidé, kteří mají jeden z těchto problémů většinou mají i ten druhý. Jak cvičit záda tak, aby nebyla přetěžována jejich spodní část a zároveň tak, aby to pomohlo člověku naučit se ovládat v přítazích vlastní váhu? Jednou z odpovědí je cvik jménem:

Inverted Rows aka Obrácené přítahy

Většina lidí má ten problém, že vyzkouší klasické přítahy na TRX s nohama na zemi a odsoudí je jako moc lehký cvik, který není hoden pozornosti. Pokud však dáte nohy na bednu vysokou tak, že je tělo v rovině se zemí a následně začnete přidávat váhu (ve formě zátěžových vest, kotníkových závaží, řetězů či kotoučů), rázem zjistíte, že se jedná o silově překvapivě náročný cvik, skvěle zapojující vrchní část zad s řadou výhod. Jednak při něm nejsou zatěžovány spodní záda, dále jsou při něm aktivovány hýžďové svaly, které jsou často nepřímo spojeny s bolestí spodních zad, a také se jedná o na ramena šetrnou variantu, protože trx nebo kruhy vám umožní dle potřeby vytáčet zápěstí. Cvik se dá také jet s počátečním úchopem nadhmatovým a během přítahu se dostat přes neutrální k podhmatovému, čímž také posilujete externí rotátory.
No nezní to nádherně? 
RISE ABOVE!
Adam Česlík