neděle 16. června 2013

Proč cvičit v Performance Power Center?

Když jsem spustil projekt Performance Training: tento blog, facebook, psaní článků pro Ronnie.cz, prodej tréninků a jídelníčků a první fázi Performance Power Center, mým cílem bylo povznést silový trénink v České Republice na novou úroveň, zejména pro ty, kteří se mu již věnují nebo jej využívají (silové sporty, profesionální sportovci, týmové sporty, lidé dlouhodobě cvičící a stagnující atd.) a dále pak šířit informace zaměřené proti mýtům o stravě a cvičení obecně.

Za těch několik měsíců, během kterých se ještě spustila druhá fáze Performance Power Center, jsem však zjistil, že zájem o Performance Training mají i lidé, kteří do té doby nikdy necvičili nebo se nevěnovali zdravému životnímu stylu. To vedlo nejen k upravení mých tréninkových konceptů tak, aby s tréninkem dle PT mohl začít každý (což je pak patrné hlavně ve fázi 2 PPC, kdy se spustily ženské skupinové tréninky a je až k nevíře, jak rychle si ženy dokáží osvojit technicky náročné cviky, jako je přemístění a výraz, nebo jak rychle dokáží zvyšovat svou sílu a vytrvalost), ale také to vedlo mne a mé dva společníky z PPC k tomu, abychom od 1.9 otevřeli v Ostravě nejkomplexnější tréninkové středisko v České Republice - Performance Power Center (fáze 3), které již bude volně otevřené a přístupné a určené pro širokou veřejnost. 

S tím, jak se informace o tomto otevření dostala v Ostravě mezi širokou veřejnost, začala lidem, zejména ženám, které nemají s podobným stylem tréninků žádnou zkušenost vyvstávat řada otázek. Cílem tohoto článku tedy bude, některé z těchto otázek zodpovědět a podat tak méně znalým lidem informace, co to vlastně znamená nejkomplexnější tréninkové středisko, jaký to pro ně může mít význam a v čem se liší od klasického fitness centra:

1) "Co je to silový trénink?"

Tam, kde cílem klasického posilování a fitness je v první řadě dělat to pro změnu tělesného vzezření, tak hlavním cílem silového tréninku je zlepšovat se ve svém výkonu. Kde tento výkon má mnoho podob: zvednout větší váhu na nějaký cvik, dokázat cvičit s velkou váhou po prodloužený čas (silová vytrvalost), zlepšit svou vytrvalost celkově, naučit se techniku nějakého cviku, zlepšit se v provozovaném sportu či prostě zlepšit své fyzické možnosti a naučit se lépe ovládat vlastní tělo.

2) "No dobře, ale proč bych se měl/a věnovat silovému tréninku, když mým cílem není zvedat velké váhy, ale vypadat dobře?"

1. klasické posilování a fitness (obojí vycházející z kulturistického tréninku a řady dobře zvolených marketingových kampaní ("core" trénink, "funkční" trénink)) je z velké většiny tvořeno mýty o cvičení a stravě, které v naší společnosti zdomácněly a jsou tak vyučovány a předávány na všech úrovních vzdělání.
2. díky tomu je progres pomocí těchto metod neuvěřitelně pomalý a často trvá celé roky, než dojde ke kýžené změně a u většiny lidí k ní nedojde nikdy. U mužů to pak často vede ke skepsi a zneužívání zakázaných látek.
3. takovéto klasické cvičení má pak neuvěřitelně velkou fluktuaci, protože většina lidí s ním začne (zejména ženy), vydrží nějaký čas (zpravidla měsíce), nevidí žádnou změnu a opět jej opustí. Souvisí to také s tím, že člověk, aby se zlepšoval musí neustále vidět nějaký pokrok, který jej motivuje posouvat se vpřed. Změny postavy však probíhají většinou velice pomalu, takže takové cvičení pak potřebnou motivaci neposkytuje a když se zeptáme lidí, kteří cvičí dlouhodobě, co je vede k tomu stále cvičit, odpovědí většinou není, aby dosáhli postavy svých snů, ale aby neztratili to málo, co již získali.

3) "To zní zajímavě, máš moji pozornost, jak s tím tedy souvisí silový trénink?"

1. silový trénink tu byl již od dob antického Řecka a v určité podobě již předtím, je využíván těmi nejlepšími sportovci a jejich trenéry na světě a existuje řada silových sportů, kde jejich představitelé mají postavy snů většiny lidí, aniž by se o to vůbec snažili (crossfitgymnastika, vzpírání, strongman trénink,  a další). Silový trénink je tedy oproštěn od mýtů, protože prošel sítem času a ustálil se jako ideální nástroj ke zvyšování fyzického výkonu. Ptejme se pak také: Pokud silový trénink dokáže změnit postavu více, než klasický fitness trénink, proč se tedy nevěnovat mu?

2. pokrok v silovém tréninku je daleko lépe měřitelný než v klasickém tréninku, protože se projevuje ve formě jasně viditelných a kvantifikovatelných výsledků i trénink od tréninku.

3. v rámci silového tréninku si tedy kladete cíle z oblasti výkonu, což vás u tréninku udržuje a motivuje a během toho automaticky měníte své tělesné vzezření, aniž byste se na to museli soustředit.

3) "Jak je možné, že silový trénink má takový efekt?"

Je to dáno tím, že silový trénink má daleko větší intenzitu a náročnost a představuje pro tělo neustálý a významný impulz, aby se na něj snažilo adaptovat, což se jednak projevuje zvyšováním výkonu a jednak změnou tělesné kompozice (tělo má tendenci spalovat více tuk a nabírat svaly, aby zvládalo tréninky).

4) "A to tréninkové centrum, které otvíráte od 1.9. tam tedy budu moci cvičit silový trénink tak, jako nikde jinde?"

Přesně tak! Aby měl silový trénink doopravdy účinek, potřebujete k němu řadu speciálního silového vybavení, které v dnešní době v ČR není ani zdaleka běžné a už vůbec ne, aby bylo všechno na jednom místě. Také pak potřebujete nějaký prostor, kterého je v komerčních posilovnách také velice málo.

Z exkluzivního vybavení, které u nás bude bych zdůraznil zejména:
1. dvě 40m dlouhé dráhy s umělou trávou spolu se silovými sáněmi (prowlery) - nejlepší existující cesta pro profesionální sportovce ke zvyšování silové vytrvalosti a pro ženy a muže k pálení tuků. Běhací pásy, eliptické trenažéry, veslovací trenažerý a všechny ostatní "cardio" zařízení nesahají tomu, jaký efekt představuje prowler ani po kotníky. Už nikdy nezažijete hodiny nudné rychlé chůze na páse, abyste údajně pálili tuk (nejpomalejší možný způsob)! Výsledky, které na "cardio" strojích uděláte za rok uděláte na prowleru za měsíc.

2. velké pneumatiky, tlusté osy, silová kladiva a netradiční silové pomůcky spolu s velkým prostorem Strongman zóny
Funkční trénink celého těla v jediném okamžiku pro nejrychlejší možné výsledky a zároveň  trénink zábavný,  který pokaždé skýtá nějakou výzvu.

3. tři obří konstrukce s hrazdami, gymnastickými kruhy a řadou dalšího vybavení
Už nikdy si neničte záda na nepohodlných fitness strojích na procvičení zad, které z nich stejně necítíte. Naučte se, jak začít využívat gymnastické kruhy a hrazdy k ovládnutí vlastního těla v prostoru, zvýšení tvrdosti svalů (muži) či komplexní zpevnění břicha a zadku (ženy).

4. 5 silových klecí s lavičkami, hrazdami, zátěžovými řetězy, odpruženými osami, kotouči a prostorem na vzpírání
Naučte se několik základních cviků (dřep, bench, mrtvý tah, pushpress a přemístění) a následně z nich těžte po celé roky tréninku. Již těchto pět klecí je to nejnutnější k tomu, abyste dosáhli doslova jakéhokoliv cíle, který si stanovíte.

5. "Zní to doopravdy skvěle, ale nikdy jsem silový trénink nedělal/a a nevím vůbec jak začít."

Právě z tohoto důvodu nabízíme pro prvních 200 členů skupinové tréninky v ceně členství zdarma. Tyto tréninky budou první měsíce každý den, pokaždé zaměřené na jiný aspekt silového tréninku a pomocí nich se zadarmo pod vedením trenéra naučíte, jak používat veškeré vybavení u nás a jak si sestavit svůj vlastní trénink.

6. "Tak to je naprostá paráda, co musím udělat, abych k vám mohl/a chodit a mít tyto tréninky v ceně?"

Naše tréninkové centrum funguje na bázi členství, kdy na začátku podepíšete smlouvu buď na rok nebo na půl roku (a při podpisu zaplatíte první měsíc jako zálohu) a následně pravidelně každý měsíc platíte posilovnu jako byste měl/a běžnou permanentku, kde cena při ročním členství je 800kč měsíčně a při půlročním pak 900 kč měsíčně.

A nejlepší na tom celém je, ze se nemusíte bát podepsat již nyní, protože až se centrum otevře, budete mít 10 dní na vyzkoušení a možnost případně odstoupit ihned od smlouvy!


7. "Takže abych to shrnul/a v Ostravě se bude otevírat silové tréninkové centrum, které nemá v celé ČR obdoby, cena bude jen 800kč měsíčně a pokud podepíšu nyní ještě budu mít v ceně vedené tréninky? Kde a kdy to mohu podepsat?"

Není nic jednoduššího, než nás kontaktovat na čísle 731 327 327 a domluvit si kdykoliv a kdekoliv schůzku pro podpis. Rádi za vámi přijedeme a případně poskytneme další informace!

(plus pokud si chcete vyzkoušet silový trénink dle Performance Training pod vedením zakladatele Adama Česlíka již nyní nanečisto, rezervujte si své místo na skupinovém tréninku na info@powerbyperformance.com - trénink je vždy v neděli ženy od 10:00, muži od 14:00)