středa 26. června 2013

Dovolená u moře aneb 8 dní k atletické postavě.

Je léto - období dovolených u moře. A pokud jste alespoň částečně oddáni zdravému životnímu stylu a cvičíte, pravděpodobně už jste někdy řešili, jak celou dovolenou pojmout, aby na vaší postavě zanechala co nejméně škod.

Existuje v podstatě několik přístupů jak se na dovolené zachovat:

A) berete dovolenou jako odpočinek a proto na ní jíte co chcete, necvičíte a každý večer zažíváte divoké večírky - pokud celý rok makáte či tvrdě pracujete, dá se to samozřejmě pochopit.

Jídlo: V tomto případě můžete jíst co chcete, kombinovat hotelovou stravu s návštěvou fast foodů, zmrzlin na promenádě, nějakou tou večerní pizzou, den prokládat coronami a večer shoty tequily.

Cvičení: V takto pojaté dovolené samozřejmě čas na cvičení není. Protože se budete probouzet spíše kolem poledne (po divokých večírcích) a budete chtít stihnout nějaké to slunce, půjdete rovnou na pláž. I při takovém režimu se však najde minimálně deset minut na rychlý trénink, který budete asi chtít zařadit těsně předtím, než půjdete na párty, abyste se minimálně napumpovali (bavíme se zde spíše o mužích).
Potom tedy doporučuji vykonat následující:

Před-večírkový trénink:
Kliky na šíři ramen 15x
Kliky na úzko 10x
Diamantové kliky 10x
Kliky na široko 10x
Zadní tricepsové kliky o postel 20x
Kliky s nohama na posteli 20x
Bicepsové zdvihy s ručníkem proti sparingovi 20x
Zvedání nohou do pravého úhlu v leže na zemi 15x
Zkracovačky 20x
... to celé bez pauzy pak minuta volno a celé 2x zopakovat

Regenerace: Během takovéto dovolené pravděpodobně pojedete celou dobu na dluh, spánku moc nebude (zpravidla 4-5 hodin v noci a hodina před večerem), alkoholu bude hodně, stejně jako nezdravého jídla, takže regenerace nebude nic moc a po takové dovolené se zpravidla vrátíte s několika kily tuku navíc, unavení a slabí.

Pokud spadáte do této kategorie, dál číst nemusíte.

B) zdravý životní styl, pohyb a sport je nedílnou součástí vaší dovolené a budete se tedy snažit dodržovat jej i během ní. Nejen proto, abyste si udrželi pracně budovanou postavu, ale hlavně proto, že vás takový způsob života naplňuje, baví a možnost vyzkoušet řadu sportů v exotických lokacích vás prostě láká.

Jídlo:
Pokud máte all inclusive, tak to bude klasická hotelová strava: ráno nějaké ty vajíčka, oběd ovoce u bazénu / moře a večer ryba s přílohou nebo nějaká ta místní specialita. Alkoholu se krom kvalitního místního vína či destilátu vyhnete.

Cvičení:
Ráno vstanete, uděláte si nezbytnou jógu nebo se proběhnete po pláži, během dne si dáte několik bazénů nebo si několikrát zaplavete v moři. Zahrajete si beach volejbal či v podvečer tenis. Po večeři si místo párty dáte výšlap po místní přírodě nebo prostě jen delší procházku, abyste nasáli místní kulturu a podobně. Pokud váš resort bude obsahovat posilovnu, můžete se tam dopoledne stavit, abyste si dali takový lehčí trénink na nabuzení atd.

Regenerace:
Během dne hodně ležíte na slunci, čerpáte vitamín D, hodně pijete, čtete knížky, na které vám po celý rok nezbyl čas, aktivně odpočíváte. Po takové dovolené se vracíte příjemně naladěni, odpočati a připraveni na další měsíce špatného počasí v ČR.

C) předchozí dvě kategorie pokrývaly 95% všech lidí. Zbylých pět procent jsou právě ti lidé, kteří budou mít vždy ty nejlepší výsledky, a to ti, pro které je:

Když jsem se poslední týden v září loňského roku konečně dostal k moři, měl jsem poměrně jasnou představu, jak moje dovolená bude vypadat: 8 dní, během kterých si chci nejen co nejvíce užít dovolenou, ale také se chci co nejvíce zlepšit v několika věcech, vyzkoušet si několik maximálek a natočit několik důležitých videí pro mé tréninkové video.

Můj běžný denní režim tedy vypadal následovně:
8:00 budíček - kofein
8:10 - 9:00 - běh při vycházejícím slunci (slunce tam vycházelo poněkud opožděně)
9:15 - bohatá snídaně 
10:00 - usazení na pláži
10:05 - 12:00 trénink silové gymnastiky na pláži (písek je ideální na nácvik, protože do něj můžete libovolně padat)
12:10 - warrior snack
12:10-13:00 četba odborné literatury
13:10 - 15:10 - s přestávkami gymnastika na pláži
15:15 - warrior snack
15:25 - plavání
15:30-17:00 odpočinek / vzdělávací četba
20:30-21:00 běh do kopce při zapadajícím slunci
21:30 velká více-chodová večeře v tématické restauraci
22:30 drink
00:00 spánek

+ některé dny byl dopoledne zařazen trénink v posilovnách, které jsem si předem vytipoval na mapě a domluvil si návštěvu předem, aby mě nic nepřekvapilo. Navštívil jsem tak zajímavou místní posilovnu se vzpěračškým pódiem, kde jsem natočil hned několik dobrých záběrů a udělal řadu fotek a předposlední den pak také Crossfitový box, kde jsem vyzkoušel maximálku v přemístění z visu a mrtvém tahu a následně absolvoval náročný trénink na kruzích.

Z takové dovolené jsem si pak nejen odnášel několik pokořených maximálek a měl za sebou osm dní až čtyř-fázových tréninků, ale také jsem zhubl nějaký ten tuk, vykreslil více postavu, rozšířil své regenerační možnosti, natočil záběry do videa, příjemně si odpočinul, vyzkoušel řadu skvělých jídel, neodpíral si úplně noční život, naučil se z odborné literatury řadu nových věcí a zlepšil se v gymnastice na zemi, ale také jsem si uvědomil jednu zásadní věc: Že právě taková dovolená mě doopravdy naplňuje.
Výše zmíněný rozpis mého dne a to, co jsem během této dovolené dokázal může být impulzem pro řadu z vás, které běžné dovolené nebaví. V takovém případě bych zdůraznil následující body:
1) dopředu si vše naplánujte - najděte si posilovny, jejich vybavení, ceny, otevírací doby; najděte si restaurace (i když toto může být zábavná část objevování a experimentace), vyberte si hotel tak, abyste to měli všude blízko a odpovídalo to tomu, co chcete na dovolené podniknout

2) vemte si sebou veškeré suplementy, které berete a během dovolené zvyšte dvojnásobně dávky magnesia + B6 (trénink na slunci a ve vedru ho daleko více spotřebovává). Taková dovolená bude náročná a musíte tomu přizpůsobit i suplementaci - zařadit dvojité dávky všeho není hanba.

3) vyhněte se hotelové stravě (rýži s kuřetem můžete jíst doma) a choďte do místních restaurací a nasajte autentickou kuchyni. Zaměřujte se na jídla bohatá na zdravé tuky.


4) za každou cenu se však oprostěte od mýtů o stravě (http://www.risebyperformance.com/2013/03/mytus-o-strave-shrnuti.html ) a pokud doteď řešíte, že musíte jíst každé dvě hodiny, na dovolené se na to vykašlete. Čas věnujte tréninku a ne přípravě a konzumaci jídel. Je dobré se zaměřit, jako jsem to udělal já ,na velkou snídani a večeři a přes den, když jste u vody, tak zařazovat jen příležitostné svačiny.

5) využijte možnosti cvičit venku, vezměte si sebou TRX nebo lépe gymnastické kruhy, věšejte je všude možně a trénujte kdykoliv vás to napadne. Zapomeňte na klasické dogma 45 minut tréninku a dělejte klidně něco během celého dne. Uvidíte, jak se tělo přepne do jiného režimu a dokážete během osmi dní na dovolené udělat více výsledků než za měsíc u nás.

6) nezapomínejte však ani tak na nutnost dostatečného odpočinku, relaxace a podobně. Někdy se jen tak zastavte, poslouchejte zvuky moře a nechte myšlenky plynout pryč - dostaňte se do stavu kdy nic neřešíte a nikam nespěcháte, tak neznámého v našem běžném životě.


----------
Pokud se rozhodnete využít vaši dovolenou k osobnímu rozvoji, podobně, jako jsem se proto rozhodl já, jistě mi dáte za pravdu, že na takovou dovolenou nikdy nezapomenete. Na videu níže se můžete podívat na video, jehož některé záběry jsem natočil právě na své dovolené: